Hoe kies je het juiste frametype?

Ook bij elektrische fietsen zijn er verschillende frame-uitvoeringen. Vaak wordt er gesproken over een heren- of een damesframe. Dit betekent echter niet dat heren niet kunnen kiezen voor een lage instap of vice versa. Alle frametypes zijn geschikt voor zowel dames als heren ongeacht de naamgeving van de frames. We onderscheiden 3 soorten frametypes.

Herenframes

Een herenframe heeft een horizontale framebuis tussen je zadelpen en je voorvork. Deze framebuis zorgt ervoor dat de fiets wat steviger is. Het nadeel is dat je bij het opstappen je been over het zadel moet zwaaien. Wanneer je wat slechter te been bent kan dit soms een reden zijn om voor een ander frametype te kiezen.

Damesframes

Bij een damesframe loopt de framebuis niet horizontaal vanaf je zadelpen naar je voorvork maar buigt de framebuis al eerder (schuin) af zodat je een lagere instap krijgt.

Fiets met extra laag instapframe

Naast een damesframe kun je ook kiezen voor een extra lage instap. Vaak populair onder mensen die wat meer moeite hebben met het opzwaaien van de benen. Qua vorm lijkt dit frametype op de damesfiets maar het is dan simpelweg ietsje lager.