Hoe lang is de levensduur van de accu van mijn elektrische fiets?

Vragen over elektrische fietsen

De levensduur van de accu van de elektrische fiets verschilt per accu. Maar over het algemeen gaat de accu van een elektrische fiets ongeveer drie tot zes jaar mee. Er zijn twee sterke factoren die bepalen hoe lang een elektrische fiets-accu meegaat: de kwaliteit van de batterijen en de manier waarop voor de batterij wordt gezorgd. Wanneer je hier op let tijdens de aanschaf en gebruik van de fiets, zal de accu van je elektrische fiets het hopelijk heel wat jaren volhouden.

Kwaliteit van de batterijen

Allereerst is de kwaliteit van batterijen van belang. De levensduur van een elektrische fiets-accu wordt berekend in laadcycli. De laadcycli geven het aantal keren weer dat de batterijen kunnen worden opgeladen, voordat de kwaliteit van de batterijen achteruit gaat. De twee typen batterijen die het meest worden gebruikt bij elektrische fietsen zijn lithium- en nikkelbatterijen. De lithiumbatterijen kunnen tot wel 1000 laadcycli aan, waar de nikkelbatterijen het meestal maar 500 laadcycli volhouden. Dit zijn echter wel de schattingen van de fabrikant en dus enkel indicatief. De kwaliteit van het type batterijen speelt hierbij een belangrijke rol, een slechte lithiumbatterij kan bijvoorbeeld veel minder lang meegaan dan een goede nikkelbatterij.

Onderhoud van de accu van de elektrische fiets

De tweede manier waarop je de levensduur van de accu van je elektrische fiets verlengt, is de manier waarop je met de accu omgaat. Het is wel belangrijk om te weten dat de batterijen sowieso zullen slijten, of je nu wel of niet de accu van de fiets gebruikt. Dit noemen ze ‘ontladen’. Dus zelfs wanneer je de fiets in de schuur laat staan zal de batterij afnemen.
Een van de tips is daarom om de accu niet volledig op te laden, wanneer je van plan bent om je fiets voor langere tijd niet te gebruiken. Beter is om de fiets maar voor 40% op te laden. Bewaar daarnaast de accu op een schone en droge plek, die niet te warm is. Daarnaast is het verstandig om de accu te verwijderen wanneer je de fiets schoonmaakt en altijd de oplader en adapter te gebruiken die bij de fiets hoort. Zo kan de accu van jouw elektrische heel wat jaren mee!