Waarom maakt de plaats van een motor op een elektrische fiets verschil?

Vragen over elektrische fietsen

De motor kan op verschillende plaatsen op een elektrische fiets geplaatst worden. De drie verschillende mogelijkheden van de plaats van de motor op een elektrische fiets zijn het midden, het voorwiel en het achterwiel. Het is niet eenvoudig te zeggen welke plek op de elektrische fiets het beste is voor een motor, al worden er in Nederland relatief veel fietsen verkocht met een voorwielmotor.
Hieronder geven we je meer informatie over de voor-en nadelen van de plaats van een motor op een elektrische fiets.

De achterwielmotor op een elektrische fiets

Een voordeel van de achterwielmotor op een elektrische fiets is dat je vooruit wordt geduwd door de kracht van de motor. Het geluid van de achterwielmotor op een elektrische motor valt bovendien niet op, doordat de motor achter je zit. En net als bij de voorwielmotor maakt het niet uit in welke versnelling je weg rijdt.

Helaas is de achterwielmotor op een elektrische fiets gebonden aan het derailleursysteem, waardoor de fiets geen gesloten kettingkast heeft. Dit heeft als gevolg dat er meer onderhoud aan de kettingkast nodig is en het verwisselen van de achterband lastig maakt. Tot slot maakt een elektrische fiets met een achterwielmotor minder kilometers met dezelfde accu als een middenmotor.

De middenmoter op een elektrische fiets

De middenmotor op een elektrische fiets heeft een aantal voordelen. De middenmotor helpt direct de fietser met het rondtrappen van de pedalen, is comfortabel en geluidsvriendelijk. Het geluid komt immers onder je vandaan en waait naar achteren.

Een nadeel van de middenmotor is dat de aankoopprijs van een elektrische fiets met een middenmotor vaak hoger ligt dan elektrische fietsen met een voorwiel of achterwiel motor De trapas en de aandrijving van een middenmoter worden met elkaar verbonden. Dit heeft tot gevolg dat de middenmoter gelijk loopt met de versnelling. Wanneer jij bijvoorbeeld een zwaardere versnelling inschakelt heeft de middenmoter het ook zwaarder.

De voorwielmotor op een elektrische fiets

In Nederland ziet men vaak elektrische fietsen met een voorwielmotor. Deze motoren zijn namelijk simpel maar niet onderhoudsgevoelig en goedkoper. Een voordeel is daarbij dat beide wielen worden aangedreven, het voorwiel door de motor en het achterwiel door door de trapkast via de ronddraaiende pedalen. Je fiets wordt bovendien meegetrokken door de motor. Doordat de motor niet is verbonden met de trapkast, trekt de voorwielmotor ook makkelijk op wanneer je zelf in een zwaardere versnelling trapt. Toch heeft de voorwielmotor op een elektrische fiets ook nadelen. Zo rijd je naar het geluid toe dus je hoort de motor meer. De fiets trapt bovendien zwaarder en heeft, door de motor op het voorwiel, een groter risico op slippen.