Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een E-bike?

Het verschil tussen een elektrische fiets en een E-bike kan ingewikkeld zijn, wanneer je je net verdiept in de wereld van de elektrische fietsen. Toch is het verschil tussen een elektrische fiets en een E-bike vrij eenvoudig. De elektrische fiets is eigenlijk een verzamelnaam voor E-bikes en Pedelecs. Als de fiets ook rijdt zonder dat je zelf trapt, dan is het een E-bike. Dit is in feite de elektrische variant van de snorfiets of brommer. Wanneer de fiets alleen ondersteuning geeft terwijl je trapt, dan is het een elektrische fiets met trapondersteuning, ook wel Pedelec (Pedal Electric Cycle) genoemd.  Vaak wordt de Pedelec bij winkels onder de noemer elektrische fiets verkocht en de fietsen waarbij je niet hoeft te trappen worden dan e-bikes of speedbikes genoemd. Grofweg kun je vier categorieën onderscheiden, die het verschil tussen een elektrische fiets (Pedelec) en een E-bike duidelijk maken:

De Pedelec oftewel de Elektrische Fiets

De Pedelec geeft ondersteuning bij het fietsen. Dit model stopt met de elektrische aandrijving op het moment dat jij ophoudt met trappen. Wanneer je trapt kan de Pedelec tot 25 kilometer per uur halen. Alhoewel Pedelecs geen gashendel hebben, kunnen ze wel beschikken over een zogenaamde power assist, waarmee je je fiets makkelijk lopend een helling op kunt krijgen of uit een fietsenrek kunt halen. De Pedelec is het model dat het meest wordt verkocht in Nederland.

De Speed Pedelec

De Speed Pedelec is de snelle variant van de gewone Pedelec. Hiermee kun je met trapondersteuning snelheden tot 45 kilometer per uur halen. Dit model is bijvoorbeeld populair onder forenzen die lange afstanden moeten afleggen. Sinds 2017 wordt de Speed Pedelec in de wetgeving gezien als een bromfiets. Dit betekent dat je een valhelm moet dragen en er een geel brommerplaatje op de fiets zit. Er geldt bij de Speed Pedelec, net als bij een bromfiets, een minimale leeftijd van 16 jaar en WA-verzekering is verplicht.

E-bike t/m 25 kilometer per uur

Op de E-bike zit een gashendel zodat deze ook vooruit kan op het moment dat je niet trapt. Deze variant zit eigenlijk tussen de fiets en de brommer in en valt onder de snorfietswetgeving. Voor dit type E-bike is een verzekering, kentekenplaat en (bromfiets)rijbewijs verplicht. Je kunt daarentegen je haren wel laten wapperen, want een helm hoeft niet op.

E-bike t/m 45 kilometer per uur

De E-bike t/m 45 kilometer per uur gaat weer net wat harder dan de voorgaande E-bike. Een bekend model van deze variant is de elektrische scooter. Voor de E-bike t/m 45 kilometer per uur geldt dezelfde brommerwetgeving als de Speed Pedelec.